Jaunumi
15. marts – Patērētāju tiesību aizsardzības diena

Patērētāju dienas pirmsākumi meklējami 1962. gada 15. marta kādreizējā ASV prezidenta Dž. F. Kenedija deklarācijā par četrām patērētāju tiesībām – tiesībām uz drošību, informāciju, izvēli un uzklausīšanu. Pirmā Starptautiskā Patērētāju tiesību diena tika atzīmēta 1983. gada 15. martā. Patērētāju tiesību aizsardzības organizācijas visā pasaulē ik dienas strādā, lai nodrošinātu to, ka patērētāju tiesības, informēti izvēlēties drošas preces un pakalpojumus, tiek ievērotas un stiprinātas.

Laika gaitā patērētāja pamattiesību klāsts paplašinājās un tās ir:

tiesības nodrošināt savas pamatvajadzības,tiesības uz drošām precēm un pakalpojumiem,tiesības būt informētiem,tiesības izvēlēties,tiesības būt sadzirdētiem,tiesības uz strīdu risināšanu,tiesības uz izglītību,tiesības uz veselīgu vidi.

Informācija un dažādi resursi mums ir pieejami netveramā daudzumā, tāpēc ir svarīgi, ka patērētāji spēj viegli un ātri atrast saprotamu un koncentrētu informāciju. Šobrīd, kad valstī ir izsludināti ārkārtas apstākļi un ir ierobežoti cilvēku ikdienas paradumi, potenciāli varētu palielināties to patērētāju skaits, kas izvēlas iepirkties interneta vidē.  Tāpēc Patērētāju tiesību aizsardzības centrs aicina atkārtot patērētāju tiesības distances tirdzniecībā, lai brīdī, kad ir jāpieņem lēmums par kādas preces iegādi vai līguma slēgšanu, patērētāji zinātu savas tiesības un pienākumus.

Portālā Mana.Latvija.lv ir pieejams izsmeļošs Dzīves situācijas apraksts par iepirkšanos internetveikalos Latvijā, Eiropas Savienībā vai trešajās valstīs: https://mana.latvija.lv/iepirksanas-interneta/