Jaunumi
6000 digitālo aģentu aicinās sabiedrību dzīves situācijas risināt elektroniski

Šodien, 18. aprīlī, tika atklāta valsts vienotā komunikācijas un mācību aktivitāšu programma “Mana Latvija.lv. Dari digitāli!”, kas triju gadu laikā informēs un izglītos sabiedrību par daudzveidīgajiem valsts un pašvaldību e-risinājumiem. Nozīmīgākā programmas sastāvdaļa ir mācības un 6000 digitālo aģentu  – zinošu bibliotekāru, skolotāju, valsts un pašvaldību darbinieku, tīkla izveide Latvijā. Programmas pirmie vēstneši ir mūziķe un māmiņa Māra Upmane-Holšteine, leģendārais aktieris Mārtiņš Vilsons, kā arī ceļotājs un TV raidījumu vadītājs Gustavs Terzens. 

“Tehnoloģijas pasaulē strauji attīstās – arī Latvijas iedzīvotāji izmanto jaunākos e-risinājumus un izvēlas pakalpojumus saņemt e-vidē. Tāpēc ir svarīgi gan strādāt pie jaunu e-pakalpojumu izveides, gan informēt sabiedrību par jau pieejamiem vairāk nekā 500 valsts e-pakalpojumiem. Jau šobrīd ir virkne jautājumu, ko ikviens iedzīvotājs var atrisināt, izmantojot telefonu, datoru vai citu viedierīci, pat neizejot no sava mājokļa. Pieteikt bērna piedzimšanas pabalstu, uzzināt par atbalstu ceļotājiem vai saņemt informāciju par pensijas apmēru ir iespējams vien pāris minūšu laikā. Turklāt valsts iestādes klātienes apmeklējumu pakāpeniski aizstājot ar e-pakalpojumiem, tuvāko desmit gadu laikā kopējais valsts un sabiedrības ieguvums varētu sasniegt pat 170 miljonus eiro ,” atklāšanas pasākumā uzsvēra vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards.
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un vairāk nekā 30 partneriestāžu kopīgi veidotā sabiedrības informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) iespēju izmantošanas veicināšanas aktivitāšu programmas centrā ir cilvēks un viņa dzīves situācijas, kuras jau tagad ir iespējams atrisināt elektroniski vienuviet portālā Latvija.lv. 

“Programmas ietvaros mācīsim bibliotekārus, skolotājus, valsts un pašvaldību darbiniekus, kuri sniegs konsultācijas un iedrošinās līdzcilvēkus saziņā ar valsti izmantot e-pakalpojumus, tādejādi ietaupot gan laiku, gan naudu, gan saudzējot dabu. Esam arī radījuši portāla Latvija.lv atbalsta vietni mana.latvija.lv, kurā ir pieejami dzīves situāciju apraksti un video pamācības. Cilvēkiem nav jāpārzina katrs e-pakalpojums un iestāde, kas to nodrošina, bet jāspēj atpazīt savu dzīves situāciju,” skaidro VARAM valsts sekretāra vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Edmunds Beļskis.

Pirmie programmas digitālie aģenti – Smiltenes Valsts un pašvaldību vienotā klientu apkalpošanas centra vadītāja Jūlija Egle, Staiceles bibliotēkas vadītāja Anita Strokša, kā arī Rīgas 25. vidusskolas datorikas skolotājs Tālivaldis Mežis, kuri atklāšanas pasākumā saņēma digitālā aģenta materiālu komplektu, kurā ietilpst mācību materiāli, uzlīmes, nozīmītes un galda kartes.    

“Tehnoloģijas nojauc vecuma un paaudžu robežas -  dzīvojam laikā, kad katrs pats var izlemt, cik jauns un moderns vēlas būt! Vienīgais, ko gadi dod, – sapratni kā tehnoloģijas lietot nevis, lai īsinātu, bet gan ietaupītu laiku. Latvijā dzīvo vairāk nekā 550 tūkst. pensionāru. Aktīvi izmantojot tehnoloģiju sniegtās iespējas, varam pierādīt, ka vecums ir tikai skaitlis pasē, ko jau drīz pilnībā ikdienā aizstās eID karte!” stāsta viens no kampaņas vēstnešiem - aktieris Mārtiņš Vilsons. 
“Kā radoša personība un mamma ļoti novērtēju savu un citu cilvēku laiku, iespēju dzīves situācijas risināt elektroniski sev izdevīgā laikā un vietā.  Jaunās ģimenes ir tās, kurām valsts piedāvā visplašāko e-pakalpojumu klāstu, piemēram, bērna piedzimšanas pabalsta pieteikšana, dzīves vietas reģistrācija, bērna pieteikšana bērnudārzā vai skolā. Turklāt šo pakalpojumu saņemšana tiešsaistē ir arī dabai draudzīga, jo nepieprasa dokumentu drukāšanu,” ar savu pieredzi dalās vēstnese – mūziķe un jaunā māmiņa Māra Upmane-Holšteine.

“Tik daudz sev būtiskas sadzīves lietas iespējams nokārtot tiešsaistē – kāpēc  gan šo iespēju neizmantot? Īpaši, ja ikdienu vēlies veidot dinamisku, piedzīvojumiem, ceļojumiem un jauniem iespaidiem bagātu! Pirms dodos kārtējā ceļojumā, par personīgo drošību pārliecinos e-vidē, kur ātri un ērti var reģistrēties Konsulārajā reģistrā. Dzīvi vajag izdzīvot, nevis pavadīt, gaidot valsts iestāžu rindās,” stāsta ceļotājs un TV raidījumu vadītājs Gustavs Terzens. 
Ikdienā nepieciešamie e-pakalpojumi sabiedrībai ir pieejami 85% gadījumu, tomēr e-pārvaldes pakalpojumu lietošanas rādītāji ir zemāki – patlaban tos izmanto 38 % sabiedrības . Programmas mērķis ir trīs gadu laikā būtiski palielināt valsts e-risinājumu lietošanu sabiedrībā. Lai to paveiktu, turpmāko trīs gadu laikā visā Latvijā notiks 16 reģionālie un 20 partneru pasākumi, tiks rīkoti trīs nacionāla mēroga forumi, informatīvās kampaņas un izveidots digitālo aģentu tīkls, kas sastāvēs no 600 personām, lai sabiedrība ne tikai iespējami plaši uzzinātu par valsts piedāvātajiem e-risinājumiem, bet arī tos lietotu.  

Informācija par programmas aktivitātēm, kā arī visi komunikācijas un mācību materiāli atrodami tīmekļa vietnē https://mana.latvija.lv.

Pasākums ir finansēts no Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta Nr.2.2.1.1/16/I/001 “Publiskās pārvaldes informācijas un komunikācijas tehnoloģiju arhitektūras pārvaldības sistēma”. 

Papildu informācija:
Alīna Kozlovska
Mob. tālr.: +371 26123379
E-pasts: alina.kozlovska@strategies.lv