Jaunumi

attels

 

“Kredītinformācijas Birojs” (KIB) datu bāzē šobrīd ir reģistrēti 1040,9 tūkstoši aktīvi privātpersonu līgumi finanšu nozares uzņēmumiem, no tiem 97,1 tūkstoši ir kavēti. Papildus kredītlīgumiem privātpersonām pašlaik ir reģistrēti 305 tūkstoši kavētu rēķinu nefinanšu uzņēmumiem.   

Katru gadu iedzīvotāju saistību apjoms turpina palielināties, attiecīgi pieaug arī kavēto maksājumu skaits. Lai mudinātu iedzīvotājus ieviest jaunu paradumu – regulāri sekot līdzi savai kredītvēsturei KIB sadarbībā ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru (PTAC), SEB Banku, “Latvenergo”, apdrošināšanas kompāniju “If”, “Neste” un Rīgas Tehnisko universitāti šonedēļ uzsāk kampaņu “Esi finansiāli vesels!”. Tās laikā minētie uzņēmumi piedāvās saviem klientiem īpašu pieejas kodu savai kredītvēsturei un iespēju turpmākos 12 mēnešus skatīties kredītvēsturi bezmaksas neierobežoti.

Baiba Vītoliņa, PTAC direktore: “Šajā gadā PTAC īstenoja informatīvi izglītojošo kampaņu par finanšu pratību un atbildīgu aizņemšanos. Patērētāju “finanšu veselībai” būtisks priekšnoteikums ir finanšu resursu atbildīga plānošana un ilgtspēja. Svarīgi, lai kredītdevēji atbildīgi izvērtē patērētāju spēju atmaksāt kredītus, balstoties uz pietiekamu un patiesu informāciju, tāpēc atzinīgi vērtējama KIB iniciatīva dot iespēju patērētājiem kontrolēt par sevi pieejamo kredītinformācijas datu kvalitāti, kā arī pārliecināties, vai viņu dati tiek likumīgi izmantoti.”

 Jebkurš Latvijas iedzīvotājs līdz šī gada 31.decembrim PTAC mājaslapā varēs atrast KIB datubāzes pieejas kodu, lai varētu pārbaudīt par sevi pieejamo informāciju.

KIB datu bāzē tiek iekļauta informācija par jauniem noslēgtiem darījumiem un attiecīgi jauniem parādiem. Iedzīvotājiem tā ir iespēja pārbaudīt vai datu bāzē informācija par katru jauno līgumu ir iekļauta pareizi. “Pastāv iespēja, ka kāds ir nozadzis personas datus un aizņēmies naudu uz jūsu vārda. Pārbaudot regulāri savu kredītvēsturi iespējams šādus gadījumus laicīgi piefiksēt un vērsties tiesībsargājošajās institūcijās,” tā Miķelsons.

“Kredītinformācijas Birojs” datu bāzē ir informācija par nepilniem 600 tūkstošiem privātpersonām. Datu apmaiņā kredītbirojs sadarbojas ar Latvijas lielākajām bankām, nebanku kreditētajiem, līzinga devējiem, apsaimniekotājiem, valsts institūcijām un sabiedrisko pakalpojumu piegādātājiem.