Jaunumi
Atstāts spēkā PTAC pieņemtais lēmums par pagaidu noregulējumu par negodīgas komercprakses izbeigšanu

Sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Tele2” (turpmāk – Sabiedrība) pārsūdzēja PTAC 2020. gada 29. maijā pieņemto lēmumu par pagaidu noregulējumu par negodīgas komercprakses izbeigšanu (turpmāk – Lēmums). Administratīvā rajona tiesa 2020. gada 25. jūnijā  ir atstājusi spēkā PTAC pieņemto lēmumu. Pagaidu noregulējums tika pieņemts, jo Sabiedrība lielam skaitam patērētāju 2020. gada 29. un 30. aprīlī nosūtīja īsziņas, kā arī citos veidos paziņoja, ka patērētājiem, neatkarīgi no izvēlētā tarifu plāna, no 2020. gada 1. jūnija uz laiku līdz gada beigām tiek sniegts jauns pakalpojums “Bezlimita internets Latvijā” par papildu maksu 2,50 EUR (turpmāk – Pakalpojums). Lēmumā konstatēts, ka Sabiedrība Pakalpojumu lielai daļai savu klientu ir pieslēgusi automātiski, nesaņemot patērētāju aktīvi sniegtu gribas izteikumu - apstiprinājumu, tādā veidā pārkāpjot būtisku patērētāju tiesību aizsardzības principu.

Tiesa atzinusi, ka PTAC pamatoti izdarījis secinājumus par Sabiedrības īstenoto negodīgo komercpraksi, jo tā ir pretrunā ar Patērētāju tiesību aizsardzības likumā noteikto principu, ka patērētājam jāizdara izvēle par preci vai pakalpojumu, ko tas vēlas saņemt. Tiesas ieskatā nav pamats pieslēgt pēc būtības citu pakalpojumu, kuru patērētājs nav izvēlējies un Sabiedrības rīcība būtiski ietekmē patērētāja rīcību, jo tam nav iespējams pieņemt lēmumu par pakalpojuma izmantošanu, kas balstīts uz vispusīgi sniegtu informāciju.

Tiesa nolēma, ka PTAC ir pamatoti pieņēmis lēmumu par pagaidu noregulējuma piemērošanu, lai neradītu būtisku kaitējumu patērētājiem. Sabiedrībai turpinot īstenot neatbilstošu komercpraksi, kaitējums patērētāju interesēm ir tūlītējs, tāpēc tiesiskais pienākums ir samērīgs un Sabiedrības lūgums par Lēmuma atcelšanu ticis noraidīts.

Tiesas lēmums nav pārsūdzams, proti, Sabiedrībai tas ir jāpilda. PTAC, izvērtējot lietā esošo informāciju, lietā pieņems gala lēmumu. Tajā pat laikā PTAC uzsver, ka Sabiedrība var un drīkst šādu pakalpojumu piedāvāt, bet tai ir jādod iespēja patērētājiem šim pakalpojumam pieteikties. Tādējādi patērētāji paši pieņems lēmumu par pakalpojuma aktivizēšanu un ar to saistītajām papildu izmaksām.

Šobrīd nav saņemti jauni ziņojumi par Sabiedrības rīcību šajā sakarā, bet PTAC aicina ziņot, ja patērētājiem par jūnija mēnesi saņemtajos rēķinos, bez izteiktas piekrišanas Pakalpojumam ir piemērota papildu maksa 2,50 EUR apmērā par “Bezlimita internetu Latvijā”.

PTAC Lēmums pieejams: https://ej.uz/tele2_lemums  

Tiesas lēmums pieejams

 

Papildu informācija:
Sanita Gertmane
Patērētāju tiesību aizsardzības centra
Patērētāju atbalsta, sabiedrības informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja
Tālr.: 68806519, 22006628
E-pasts: Sanita.Gertmane@ptac.gov.lv

Publicēšanas datums: 30.06.2020.