Jaunumi
Brīdinājums patērētājiem – krāpšanas mēģinājumi!

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (turpmāk – PTAC) ir saņēmis informāciju no licencēta patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēja SIA “LAREDO 5”, ka tā vārdā patērētājiem tiek piedāvāti viltus kredīti sludinājumu portālā ZIP.LV

Krāpšanas shēmā patērētājiem sludinājumos tiek piedāvāti aizdevumi no 200 līdz 25 000 EUR apmērā, uzdodoties par licencētu patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēju SIA “LAREDO 5”. Lai saņemtu šādu aizdevumu, aizņēmējam tiek prasīts pārskaitīt uz sludinājumā norādīto maksājumu kontu 10 EUR, it kā ar nolūku identificēt pakalpojuma saņēmēju, taču solīto aizdevumu patērētājs tā arī nesaņem.

PTAC brīdina patērētājus uzmanīties no krāpniekiem un neveikt priekšapmaksas pārskaitījumus par kredīta saņemšanu. Maksājuma konta identifikācijai pietiek ar 1 centa pārskaitīšanu un Latvijā neviens no patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem līdz šim nav prasījis vairāk par 10 centiem.

Aicinām patērētājus neuzķerties uz krāpšanas shēmām un ņemt vērā PTAC norādes, kas liecina par  Krāpšanas sludinājumu:

Sludinājuma teksts:

neprofesionāls, ar gramatikas, interpunkcijas kļūdām;nepilnīgs, ar iztrūkstošu informāciju.

Saukļi:

ar bojātu kredītvēsturi;bez oficiāliem ienākumiem;ātri, ērti, izdevīgi;droši un uzticami;banka kredītu nedod?

Uzsvari uz:

lielām summām;zemiem procentiem;maz nepieciešamiem dokumentiem;drošu, likumīgu, licencētu darbību;problēmu risināšanu.

Kontaktinformācija:

iztrūkstoša par sabiedrības nosaukumu, reģistrācijas numuru, e-pastu, tālruņa numuru;sarežģīta kredīta pieteikšanas vai saziņas kārtība, necaurskatāmi noteikumi;e-pasts ar bezmaksas domēna vārdu: ...@gmail.com; ...@hotmail.com; ...@inbox.lv u.c.

Vienlaikus PTAC aicina pievērst uzmanību arī kredīta izplatīšana veidam (kanālam), kādus parasti izmanto šādu pakalpojumu piedāvāšanai. Jāņem vērā, ka ziņu vai sociālo portālu komentāru sadaļā izvietotam sludinājumam visdrīzāk būs krāpniecisks raksturs.

Dažas no pazīmēm var piemist arī likumīgu patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēju izvietotiem sludinājumiem, tomēr norādītajām pazīmēm vajadzētu pievērst uzmanību un jebkuru šaubu gadījumā sameklēt papildus informāciju par kredīta devēju.

Gadījumā, ja patērētājs jau ir cietis un pārskaitījis nezināmām personām naudas līdzekļus, nesaņemot solīto kredītu, aicinām vērsties Valsts policijā ar iesniegumu par krāpšanu.

PTAC atgādina, ja kāds piedāvājums izklausās pārāk labs, lai būtu patiesība, visdrīzāk, tas arī nav patiesība.

Vienlaikus PTAC aicina patērētājus, kuriem nepieciešams kredīts pašu patēriņam (privātām vajadzībām), neņemt kredītus saimnieciskai darbībai, jo šādu kredītu ņemšana Jums liegs saņemt patērētāju tiesību aizsardzību!

Atgādinām, ka kreditēšanas pakalpojumus (naudas kredītus) patērētājiem Latvijā drīkst sniegt tikai PTAC licencēti patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji un kredītiestādes. Fiziskas personas patērētājiem kredītus izsniegt nedrīkst!

Licencētās kapitālsabiedrības un to pakalpojumu sniegšanas vietas atrodamas šeit.  
Finanšu un kapitāla tirgus dalībnieki (kuriem ir tiesības sniegt patērētāju kreditēšanas pakalpojumus) atrodami šeit.
Vairāk informācijas patērētājiem lasi šeit. 

Papildu informācija:
Evija Lene
Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vecākā konsultante
Evija.Lene@ptac.gov.lv,
+371 68806520, +371 67388622


Publicēšanas datums: 16.04.2019.