Jaunumi
PTAC cenu monitorings: dezinfekcijas līdzekļu jomā vērojama piedāvājuma paplašināšanās un cenu stabilizēšanās

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (turpmāk – PTAC), ņemot vērā ārkārtējo situāciju valstī, realizē cenu monitoringu pandēmijas laikā aktuālajām preču grupām - pirmās nepieciešamības precēm, t.i., dezinfekcijas līdzekļiem, pārtikai un dažām rūpniecības precēm gan tirdzniecības vietās, gan e-komercijas vietnēs. Līdz 08.04.2010. veiktie apsekojumi liecina, ka dezinfekcijas līdzekļu jomā ir būtiski audzis sortiments, kas veicinājis cenu stabilizēšanos un pat nelielu kritumu, bet plaša patēriņa preču jomā būtiskas cenu svārstības nav novērojamas, tāpat nav konstatētas problēmas ar kādas plaša patēriņa pārtikas preču pieejamību.

Ņemot vērā lielo pieprasījumu, PTAC veic cenu monitoringu dezinfekcijas līdzekļu piedāvājumam gan tiešsaistes veikalos, gan parastajos ikdienas preču veikalos. Līdz šim ir apsekotas  29 tirdzniecības vietas gan tiešsaistē, gan mazumtirdzniecības vietās, fiksējot 67 dezinfekcijas līdzekļu cenas. Galvenie secinājumi: pašlaik pieejamo dezinfekcijas līdzekļu klāsts, arī pateicoties tieši vietējiem ražotājiem, ir ļoti plašs, tiek tirgoti gan dezinfekcijas līdzekļi rokām, gan dezinfekcijas līdzekļi virsmām dažādos tilpumos un iepakojumos – tūbiņās, izsmidzināmos aerosolos, kā arī 4-5 litru kannās. Cenu amplitūda ir dažāda: virsmu un universālo dezinfekcijas līdzekļi lielākos tilpumos (virs 500 ml) pieejami par cenām vidēji no 5 EUR/l līdz 10 EUR/l. Dārgāki ir produkti mazos tilpumos, kuru cenas svārstās no 25,00 līdz 80,00 eiro litrā. Salīdzinot ar iepriekšējo dažu nedēļu periodu, ņemot vērā piedāvājuma pieaugumu, ir vērojama šo līdzekļu cenu stabilizēšanās, un tie ir kļuvuši pieejamāki patērētajiem. Savukārt, veicot izpēti sludinājumu tiešsaistes portālos, PTAC secina, ka tur tirgotajiem dezinfekcijas līdzekļiem bieži nav iespējams noteikt to ražotāju, kā arī vairāki no tiem nav reģistrēti Latvijā. 

Aicinām patērētājus pirms dezinfekcijas līdzekļu iegādes salīdzināt to cenas dažādās tirdzniecības vietās un iegādāties sev izdevīgāko, kā arī izvēlēties uzticamu dezinfekcijas līdzekļu pārdevēju (vairāk informācijas www.vi.gov.lv).

Plaša patēriņa preču cenu monitoringa ietvaros veiktas 129 pārbaudes gan tiešsaistē, gan mazumtirdzniecības vietās. PTAC secina, ka pārtikas precēm cenas nav palielinājušās, tikai atsevišķos gadījumos novērotas nelielas cenu svārstības abos virzienos, t.i. atsevišķām precēm cenai nedaudz palielinoties, bet citām samazinoties. Veicot monitoringu secināts, ka ar pārtikas preču pieejamību problēmu nav, ja atsevišķu preču grupu konkrētās tirdzniecības vietās nav uzreiz, tās tiek solīts piegādāt tuvākās dienas laikā, tāpat  patērētājiem ir pieejamas ekvivalentas preces. Ņemot vērā faktu, ka rūpniecības preču sortiments ir ļoti nepastāvīgs, tas mainās atkarībā no preču pieejamības tirgū, ir apgrūtināti konstatēt cenu izmaiņas, t.sk. to paaugstināšanos, tomēr PTAC ir uzsācis vairākas padziļinātas lietu izpētes saistībā ar augsta pieprasījuma preču cenu paaugstināšanos.

PTAC aicina patērētājus ziņot par gadījumiem, kad kādā preču segmentā tiek manīta ievērojama cenu paaugstināšanās. Saņemot šādu informāciju, PTAC veiks pārbaudi, kā arī pieprasīs no pārdevēja cenu paaugstinājuma pamatojumu. 

PTAC arī informē, ka cenu apmērs Latvijā netiek regulēts un mazumtirdzniecības cenu apmērs ir atkarīgs no dažādiem faktoriem (t.sk., piedāvājuma un pieprasījuma un ražošanas izmaksām). Aicinām komersantus būt atbildīgiem un mākslīgi nepaaugstināt cenas pieprasītākajām preču grupām! 

Papildu informācija:
Sanita Gertmane
Patērētāju tiesību aizsardzības centra
Patērētāju atbalsta, sabiedrības informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja
Tālr.: 68806519, 22006628
E-pasts: Sanita.Gertmane@ptac.gov.lv

Publicēšanas datums: 09.04.2020.