Jaunumi

attels

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ir gandarīts, ka saskaņā ar 16.oktobrī izsludinātajiem Grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā ir būtiski uzlabots normatīvais regulējums, lai kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji (gan kredītiestādes, gan nebanku kredītdevēji) varētu atbildīgi izvērtēt patērētāju spēju atmaksāt kredītu. Likuma grozījumi uzliek par pienākumu rūpīgāk izvērtēt patērētāja spēju atmaksāt kredītu, piemēram, pieļaujot tikai dokumentāri pamatotas informācijas par ienākumiem izmantošanu. Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā kopā ar Grozījumiem Kredītiestāžu likumā (kas vēl jāapstiprina Saeimā 3.lasījumā) dos iespēju izzināt informāciju par patērētāju saistībām gan nebanku, gan banku sektoros.

Tomēr PTAC izsaka bažas par noteikto kopējo kredīta izmaksu slieksni, kas var ierobežot konkurenci un liegt patērētājiem noteikta veida pakalpojumus, kā arī ierobežojuma piemērošanu ilgtermiņa kredītiem. Ņemot vērā, ka daļa no kredīta izmaksām var būt vienreizējas, bet dažas procentuālas, līgumiem, kuros paredzētas abu veidu izmaksas, kā arī tiek veikta pakāpeniska pamatsummas atmaksa, nav skaidra šādas dienas likmes aprēķina metodika, jo tāda normatīvajos aktos netiek regulēta un izmantota. Diemžēl netika atbalstīts Patērētāju tiesību aizsardzības centra piedāvājums ierobežojumu noteikt gada procentu likmei, kas ir regulēta normatīvajos aktos.

Noteiktie reklāmas ierobežojumi būtiski ierobežo iespējas patērētājiem saņemt informāciju par kreditēšanas pakalpojumiem, tos salīdzināt un izdarīt atbilstošu izvēli. Patērētājiem būs pašiem daudz rūpīgāk un intensīvāk jāmeklē piedāvājumi, lai varētu izdarīt uz informāciju pamatotu un savām vajadzībām atbilstošu izvēli. Savukārt, Patērētāju tiesību aizsardzības centram liels izaicinājums būs reklāmas uzraudzība, īpaši interneta vidē.

Diemžēl Grozījumi paredz arī pretrunīgu un neskaidru regulējumu – gan pienākumu balstīties tikai uz dokumentāru informāciju kredītiem no pirmā eiro (8. panta 4.4.daļa), gan pienākumu saņemt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras vai Valsts ieņēmuma dienesta izziņu par patērētāja ienākumiem, ja kredīta summa ir vienāda vai lielāka par 100 eiro. Norma faktiski paredz dubultu informācijas iegūšanas pienākumu, gan uzliek nepamatotu slogu tiem kredīta devējiem, kuriem nav noteikts pienākums vērtēt patērētāja maksātspēju, piemēram, lombardiem, pirkumiem uz nomaksu bez procentiem u.c.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs uzskata, ka līdz likuma spēkā stāšanās brīdim būtu nepieciešams precizēt attiecīgās normas, lai izslēgtu neviennozīmīgu piemērošanu un lieku birokrātisko slogu, kas rada komersantiem vēl papildu izmaksas.

PTAC atgādina, ka saskaņā ar PTAC Vadlīnijām patērētāju spējas atmaksāt kredītu novērtēšanai ar 2018.gada 1.novembri nebanku kredītdevējiem jāievieš uzlabotas maksātspējas vērtēšanas kārtības, tai skaitā dokumentāri pārliecinoties par patērētāju ienākumiem kredītiem virs 200 eiro (pēc Grozījumu stāšanās spēkā – no pirmā eiro).

 

Papildu informācija:
Santa Zarāne
Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļa
Santa.Zarane@ptac.gov.lv, +371 67388622, +371 22006628

Publicēšanas datums: 24.10.2018.