Jaunumi
PTAC izglītojošā kampaņā aicina iedzīvotājus veicināt finanšu pratību

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību un veicinātu finanšu pratību, Patērētāju tiesību un aizsardzības centrs (PTAC) informatīvi izglītojošā kampaņā par atbildīgu aizņemšanos – “Redzi parādam cauri!” aicina iedzīvotājus kritiski izvērtēt savu kredītspēju un rosina plānot savu privāto budžetu ilgtermiņā. Kampaņas ietvaros PTAC izstrādājis izglītojošus materiālus, kur apkopota informācija par kreditēšanas instrumentiem un to piemērotību dažādu vajadzību apmierināšanai nepieciešamības gadījumā, kā arī izstrādājis padomu karti kredītņēmējiem, kam radušās problēmas ar parādu atmaksu. Visi materiāli pieejami kampaņas interneta vietnē www.parads.lv.  

Ar katru gadu arvien straujāk pieaug Latvijas iedzīvotāju kredītsaistību apjoms. Apkopojot nebanku kreditēšanas nozares datus, secināts, ka iedzīvotāji joprojām tērē daudz vairāk, nekā nopelna. Pērn no jauna izsniegto nebanku kredītu apjoms audzis par 43 miljoniem eiro salīdzinot ar 2017.gadu. Visstraujākais pieaugums pērn vērojams distances un patēriņa kredītu segmentā, kā arī līzingā. Vienlaikus pērn pieaudzis distances kredītņēmēju skaits, kuriem radušās grūtības atdot parādu, un, kas pagarinājuši kredīta atmaksu trīs un vairāk reižu, savukārt, sarucis to kredītņēmēju skaits, kas spējis atmaksāt parādu bez pagarinājuma.

Baiba Vītoliņa, PTAC direktore: “Tas, ka ar katru gadu pieaug aizdevumu apjoms dažādu kreditēšanas instrumentu segmentā, ir būtisks signāls tam, ka arvien lielāka uzmanība jāpievērš sabiedrības finanšu pratībai, kas šobrīd praktiskajā rīcībā un attieksmē ir salīdzinoši zema. PTAC kā nebanku kreditēšanas nozares uzraugs izglītojošā kampaņā informēs patērētājus par dažādiem kreditēšanas instrumentiem, kas apkopoti “Parādu šķirotavā”, lai nepieciešamības gadījumā ikviens spētu izvēlēties konkrētai situācijai piemērotāko risinājumu. Savukārt tiem, kas nonākuši grūtībās ar parāda atmaksu, ir izstrādāta soļu karte jeb “Parādu lukturis”, kas rādīs ceļa gaismu un sniegs padomu, lai rastu risinājumu visdažādākajās situācijās. Vienlaikus PTAC vērš uzmanību uz personīgā budžeta plānošanas nepieciešamību ilgtermiņā, līdzsvarojot izdevumus un veidojot uzkrājumus lielākiem pirkumiem vai dzīves notikumiem.”

Personīgā budžeta plānošana ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā iegūt finansiālo stabilitāti un īstenot ieceres par lielākiem pirkumiem un dzīves notikumiem, bet kritiskās situācijās, tas kalpo kā “drošības spilvens”.

Latvijas Bankas ekonomists Helmūts Ancāns  skaidro, ka “gluži kā noteikumi uz ceļa arī finanšu pasaulē pastāv savas likumsakarības jeb patiesības, kuru zināšana un prasmīga izmantošana sniedz cilvēkiem papildu drošību un ļauj kļūt turīgākiem gan pašiem, gan valstij. Pētījumi Latvijā rāda, ka vairums jeb 2/3 cilvēku uzskata, ka nepieciešams vairāk izglītības  personīgo un valsts finanšu jautājumos. Tāpēc ļoti vērtīgi, ka "Skolas 2030" satura reforma paredz soli pa solim ielikt šīs zināšanas jau no pirmās klases, savukārt virkne valsts un privātu programmu – kurai šodien pievienojas divas PTAC iniciatīvas – saprotami vēršas pie plašas pieaugušo sabiedrības.”

Vairāk informācijas www.parads.lv

 

Papildu informācija:
Santa Zarāne, 
Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļa
Santa.Zarane@ptac.gov.lv, Tel. +371 67388622

Publicēšanas datums: 06.08.2019.