Jaunumi
Ar 2021. gada 1.martu preču tirdzniecības vietās atsevišķām preču grupām būs jauns energomarķējums

2019. gada 11. martā Eiropas Komisija pieņēma jaunu vizuālo formātu energopreču marķējumam sešām preču grupām. Patērētāji jaunos marķējumus preču tirdzniecības vietās - veikalos un tiešsaistes tirdzniecības vietnēs ieraudzīs no 2021. gada 1. marta.

Piecām no šīm preču grupām jau līdzšinēji tika piemērots energomarķējums. Tās ir:

trauku mazgājamajās mašīnas;veļas mašīnas un žāvētāji;ledusskapji (ieskaitot, vīnu dzesēšanas ledusskapjus);apgaismojuma lampas un;elektroniskie displeji (ieskaitot televizorus).

Jauna elektropreču grupa, kurai turpmāk tiks piemērotas jaunās energomarķējuma prasības ir tirdzniecības saldējamās iekārtas un preču tirdzniecības automāti.

Būtiskākās izmaiņas, kas saistītas ar jaunā energomarķējuma vizuālo izskatu:

1. Energoefektivitātes skala atgriezīsies pie A līdz G enerģijas patēriņa klasēm, kas ir vienkāršotākas un patērētājiem saprotamākas.

Piemēram, prece, kas šobrīd ir marķēta kā A+++ energoefektivitātes klases prece pēc jauno energomarķējuma noteikumu stāšanās spēkā kļūs par B klases preci, nemainot tās elektroenerģijas patēriņu. Tas nodrošinās energoefektīvāku preču ienākšanu tirgū, kurām attiecīgi tiks piemērotas augstākās energoefektivitātes klases.

2. Jauns elements marķējumā būs QR kods, ko, noskenējot ar viedtālruni, patērētājs varēs iegūt ražotāja sniegtu papildinformāciju par konkrēto preci, kas nebūs komercinformācija (reklāma). Šī informācija par preci tiks sniegta no ražotāja puses, iekļaujot to publiski pieejamā datu bāzē EPREL EU, kas būs brīvi pieejama patērētājiem jau tuvāko mēnešu laikā.

 

Publicēšanas datums: 11.04.2019.